Llegint còmics amb la família

31.03.2020

Aquest dies, jo i la meva germana hem estat llegint juntes un còmic que vam trobar a casa.  És diu "13 Rue del Percebe" i agrupa totes les historietes que passen a aquest edifici.

Cada historieta del còmic ocupa una pàgina, i sempre segueix la mateixa estructura: Un edifici sense façana en el que podem veure les interaccions dels diferents veïns dins i fora de les seves propietats.

Els personatges de les historietes són:

Dón Senén: Té una botiga a la planta baixa de l'edifici, a la dreta. Ven diversos productes alimentaris i sempre intenta engañar els clients d'alguna manera, ja sigui manipulant el pes del producte o la seva qualitat.

Ascensor: Tot i què és un objecte inanimat, és la part de la casa que sofreix de més problemes. Hi ha historietes en les que no funciona, d'altres en les que es treca i finalment cops en que es reemplaçat amb diferent mètodes.

La portera: Està a l'entrada de l'edifici i es caracteritza per ser molt tafanera. Sovint parla amb aquells que volen utilitzar l'ascensor per explicar-los-hi que no funciona o que l'estan arreglant.

Dón Hurón: Aquest personatge viu davant de l'entrada, en una claveguera. Sovint està parlant amb la portera sobre els seus problemes amb les rates i amb les persones que passejen el carrer.

Veterinari: Viu al segon pis a l'esquerra i sempre té problemes i aventures amb els animals que cuida.

Casa del segon pis a la dreta: Es propietat d'una senyora que sempre l'alquilà a tots aquells que pot. Fins i tot a arribat a tenir més de deu alquilers a la vegada!

Padrina de la Societat Protectora d'Animals: Viu al tercer pis a l'esquerra. Té mascotes que sempre canvien i que li ocasion problemes inesperats.

Científic boig: Viu al tercer pis a la dreta. Es caracteritzava per voler crear monstres horripilants que sempre acabaven sent bons. El científic marxa al llarg del temps i el seu pis es habitat per la portera.

Ceferino Raffles i la seva dona: Viuen al tercer pis, a la casa de l'esquerra. Ell és un lladre amb molt mala sort que només aconsegueix robar coses inútils.

Casa de tercer pis a la dreta: Hi viuen una dona i els seus tres fills. A les primeres historietes també apareix una nena (la germana gran). Els tres germans petits es caracteritzen per ser molt trapelles i fer tota mena de bromes.

Manolo: Viu a les golfes i es pintor. Sempre té tot tipus de deudes i a les historietes ens mostra com se le's empesca per no pagar-les. Un gat l'acompanya mentre se'n riu d'ell.

El gat i el ratolí: Tots dos es troben a les golfes (el gat no és el del Manolo). Les històrietes ens mostren com el ratolí li fa tota mena de malifetes al gat.

Aranya: Alguns cops està a les escales. Sovint, quan apareix va disfrassada.

Una mica més d'informació

L'autor de les historietes és Francisco Ibáñez, que actualment té 84 anys i només fa historietes del Mortadelo i Filemón.

La primera història de Rue 13 del Percebe es va publicar el 6 de març de 1961, a la revista Tío Vivo. L'última edició és va fer l'any 1970, exceptuant una pàgina que es va tornar a reeditar el 2002.

Degut a la popularitat d'aquestes històries, hi ha hagut personatges com el lladre del quart pis que han aparegut a pel·licules basades en còmics. Una altra curiositat del llibre que nosaltres tenim a casa, és que les històries més antigues estàn dibuixades en blac i negre, mentre que les més noves són a color.

Jo us recomano molt aquest còmic perquè és molt divertit i entretingut alhora de llegir. A més a més, llegir-lo amb algú de la família fa passar una bona estona.